Cherry Barbados




Pokok Cheri Barbados - Mengandungi Vitamin C -
No.2 tertinggi di dunia.


Acerola Cherry atau Barbados Cherry

Acerola adalah buah merah kecil, ceri, dengan rasa masam yang berbeza kerana kandungan vitamin C yang tinggi. namun adakalanya rasa manis bila hampir matang.



Pokok Acerola adalah semak belukar kecil dan ia berasal dari Amerika Tengah dan Selatan dan Caribbean. Musim pertumbuhannya bertahan musim panas untuk jatuh, dan untuk menanam pokok memerlukan kering, tanah berpasir dan matahari penuh dengan saliran yang baik serta suhu tinggi (ia tidak akan bertolak ansur dengan suhu di bawah -1 º C dan angin). Nama saintifik untuk Acerola (atau ceri Barbados, ceri India Barat atau wildpeul krep) adalah Malpighia emarginata.

Kenapa Acerola Baik untuk Anda?

Acerola menjadi popular kerana kandungannya yang tinggi vitamin C. 100 g buah-buahan kecil ini mengandungi kira-kira 1.677mg vitamin C yang kira-kira 2021% pengambilan harian yang disyorkan. 

Selain vitamin C, ia mengandungi vitamin A, B1, B2, dan B3, serta karotenoid dan bioflavonoid, yang merupakan antioksidan penting

Kerana itu kandungan vitamin C yang tinggi, Acerola sering digunakan untuk melawan selesema dan meningkatkan imuniti. Acerola juga adalah astringen, yang bermaksud ia cenderung mengecilkan atau menganjalkan  tisu-tisu badan dan dapat membantu pada mereka yang ada dengan masalah kulit, kandungan kolagen membantu memperlambat proses penuaan yang lain (seperti kecacatan) dan kandungan serat yang tinggi menghilangkan banyak masalah pencernaan.

Tahap super vitamin C bermakna bahawa beberapa manfaat kesihatan penting di acerola, termasuk:







  1. Membantu  menyahkan  radikal bebas, kerana kandungan anti-oxiden yang tinggi. 
  2. Meningkatkan keupayaan melindungi tubuh badan dan sel2 dari kerosakan oxidasi. 
  3. Meningkatkan sistem imuniti tubuh badan dari serangan penyakit. 
  4. Menyumbang kepada pembentukan kolagen normal dan fungsi normal tulang, gigi, tulang rawan, gusi, kulit dan saluran darah. 
  5. Menyumbang kepada kestabilan dan fungsi normal sistem saraf.
  6. Mengurangkan keletihan dan kepenatan.

Artikel jurnal 2017 menyimpulkan bahawa anthocyanin diet yang terdapat di ceri, bersama-sama dengan buah-buahan lain seperti blueberry, nampaknya mensasarkan kepekaan insulin dan berpotensi untuk memodulasi keadaan diabetes seperti itu.Jan 30, 2019



Bagaimana Anda Memakan Acerola?

Walaupun ia mempunyai beberapa sifat yang menakjubkan dan manfaat kesihatan, acerola adalah buah dan tumbuhan yang sangat halus. Penapaian buah-buahan sangat cepat dan menjadi hancur hanya 3-5 hari selepas musim menuai. Mereka mula kehilangan potensi pemakanan mereka walaupun hanya beberapa jam selepas mereka dikumpulkan. Acerola juga tidak membeku dengan baik kerana ia tergelincir sejurus selepas dibuang. mula bereksperimen perubahan hanya beberapa jam selepas dikumpulkan.



Ini sebabnya Acerola cherry yang dijadikan serbuk cara paling biasa dijual sebagai makanan tambahan. Jadi sebaik cara memakan Acerola cherry sebagai sumber makanan tambahan atau suplemen adalah dengan memakannya secara segar atau alami



Fakta-fakta pemakanan acerola:

Nilai pemakanan setiap 100 g (3.5 oz)

Tenaga

134 kJ (32 kcal)

Karbohidrat

7.69 g

Serat

1.1 g

Lemak

0.3 g

Protein

0.4 g

Vitamin

Kuantiti% DV *


Vitamin A equiv.

5% 38 μg

Thiamine (B1)

2% 0.02 mg

Riboflavin (B2)

5% 0.06 mg

Niacin (B3)

3% 0.4 mg

Asid Pantothenik (B5)

6% 0.309 mg

Vitamin B6

1% 0.009 mg

Folate (B9)

4% 14 μg

Vitamin C

2021% 1677.6 mg

Mineral

Kuantiti% DV *

Kalsium

1% 12 mg

Besi

2% 0.2 mg

Magnesium

5% 18 mg

Mangan

29% 0.6 mg

Fosforus

2% 11 mg

Potasium

3% 146 mg

Natrium

0% 7 mg

Zink

1% 0.1 mg



* Nilai harian: peratusan jumlah yang disyorkan untuk dewasa biasa yang mengambil 2000 kcal / hari.
Sumber: Pangkalan Data Komposisi Makanan USDA


Nilai harian: peratusan jumlah yang disyorkan untuk dewasa 
biasa yang mengambil 2000 kcal / hari.
Sumber: Pangkalan Data Komposisi Makanan USDA

Garisan bawah:
Acerola adalah buah yang paling kaya dengan vitamin C, 
vitamin B dan lain dan antioksidan. Oleh kerana kandungan 
vitamin C yang tinggi ia digunakan untuk meningkatkan imuniti dan menyumbang untuk meningkatkan pelbagai 
fungsi badan. Ia boleh membantu untuk melawan selesema 
atau selesema. Buah-buahan segar merosak dengan mudah, 
sebab itu ia terutama ditemui dalam bentuk tambahan.

No comments: