Pokok Cheri Barbados - Mengandungi Vitamin C - No.2 tertinggi di dunia. |
Acerola Cherry atau Barbados Cherry
Acerola
adalah buah merah kecil, ceri, dengan rasa masam yang berbeza kerana
kandungan vitamin C yang tinggi. namun adakalanya rasa manis bila hampir matang.
Pokok
Acerola adalah semak belukar kecil dan ia berasal dari Amerika Tengah
dan Selatan dan Caribbean. Musim pertumbuhannya bertahan musim panas
untuk jatuh, dan untuk menanam pokok memerlukan kering, tanah
berpasir dan matahari penuh dengan saliran yang baik serta suhu
tinggi (ia tidak akan bertolak ansur dengan suhu di bawah -1 º C dan
angin). Nama saintifik untuk Acerola (atau ceri Barbados, ceri India
Barat atau wildpeul krep) adalah Malpighia emarginata.
Acerola
menjadi popular kerana kandungannya yang tinggi vitamin C. 100 g
buah-buahan kecil ini mengandungi kira-kira 1.677mg vitamin C yang
kira-kira 2021% pengambilan harian yang disyorkan.
Selain vitamin C, ia mengandungi vitamin A, B1, B2, dan B3, serta karotenoid dan bioflavonoid, yang merupakan antioksidan penting
Selain vitamin C, ia mengandungi vitamin A, B1, B2, dan B3, serta karotenoid dan bioflavonoid, yang merupakan antioksidan penting
Kerana
itu kandungan vitamin C yang tinggi, Acerola sering digunakan untuk
melawan selesema dan meningkatkan imuniti. Acerola juga adalah
astringen, yang bermaksud ia cenderung mengecilkan atau menganjalkan
tisu-tisu badan dan dapat membantu pada mereka yang ada dengan masalah kulit, kandungan
kolagen membantu memperlambat proses penuaan yang lain (seperti
kecacatan) dan kandungan serat yang tinggi menghilangkan banyak
masalah pencernaan.
- Membantu menyahkan radikal bebas, kerana kandungan anti-oxiden yang tinggi.
- Meningkatkan keupayaan melindungi tubuh badan dan sel2 dari kerosakan oxidasi.
- Meningkatkan sistem imuniti tubuh badan dari serangan penyakit.
- Menyumbang kepada pembentukan kolagen normal dan fungsi normal tulang, gigi, tulang rawan, gusi, kulit dan saluran darah.
- Menyumbang kepada kestabilan dan fungsi normal sistem saraf.
- Mengurangkan keletihan dan kepenatan.
Artikel
jurnal 2017 menyimpulkan bahawa anthocyanin diet yang terdapat di
ceri, bersama-sama dengan buah-buahan lain seperti blueberry,
nampaknya mensasarkan kepekaan insulin dan berpotensi untuk
memodulasi keadaan diabetes seperti itu.Jan 30, 2019
Bagaimana
Anda Memakan Acerola?
Walaupun
ia mempunyai beberapa sifat yang menakjubkan dan manfaat kesihatan,
acerola adalah buah dan tumbuhan yang sangat halus. Penapaian
buah-buahan sangat cepat dan menjadi hancur hanya 3-5 hari selepas
musim menuai. Mereka mula kehilangan potensi pemakanan mereka
walaupun hanya beberapa jam selepas mereka dikumpulkan. Acerola juga
tidak membeku dengan baik kerana ia tergelincir sejurus selepas
dibuang. mula bereksperimen perubahan hanya beberapa jam selepas
dikumpulkan.
Ini
sebabnya Acerola cherry yang dijadikan serbuk cara paling biasa dijual sebagai makanan tambahan. Jadi sebaik cara memakan Acerola cherry sebagai sumber makanan tambahan atau suplemen adalah dengan memakannya secara segar atau alami
Fakta-fakta
pemakanan acerola:
Nilai
pemakanan setiap 100 g (3.5 oz)
Tenaga
134
kJ (32 kcal)
Karbohidrat
7.69
g
Serat
1.1
g
Lemak
0.3
g
Protein
0.4
g
Vitamin
Kuantiti%
DV *
Vitamin
A equiv.
5%
38 μg
Thiamine
(B1)
2%
0.02 mg
Riboflavin
(B2)
5%
0.06 mg
Niacin
(B3)
3%
0.4 mg
Asid
Pantothenik (B5)
6%
0.309 mg
Vitamin
B6
1%
0.009 mg
Folate
(B9)
4%
14 μg
Vitamin
C
2021%
1677.6 mg
Mineral
Kuantiti%
DV *
Kalsium
1%
12 mg
Besi
2%
0.2 mg
Magnesium
5%
18 mg
Mangan
29%
0.6 mg
Fosforus
2%
11 mg
Potasium
3%
146 mg
Natrium
0%
7 mg
Zink
1%
0.1 mg
*
Nilai harian: peratusan jumlah yang disyorkan untuk dewasa biasa yang
mengambil 2000 kcal / hari.
Sumber:
Pangkalan Data Komposisi Makanan USDA
Nilai harian: peratusan jumlah yang disyorkan untuk dewasa
biasa yang mengambil 2000 kcal / hari.
Sumber: Pangkalan Data Komposisi Makanan USDA
Garisan bawah:
Acerola adalah buah yang paling kaya dengan vitamin C,
vitamin B dan lain dan antioksidan. Oleh kerana kandungan
vitamin C yang tinggi ia digunakan untuk meningkatkan imuniti dan menyumbang untuk meningkatkan pelbagai
fungsi badan. Ia boleh membantu untuk melawan selesema
atau selesema. Buah-buahan segar merosak dengan mudah,
sebab itu ia terutama ditemui dalam bentuk tambahan.
No comments:
Post a Comment